Welke woorden vallen je op?
Afgelopen week las ik het boek Socrates op sneakers van Elke Wiss. In de kunst van het vragen stellen en de ander echt begrijpen staat zij onder meer stil bij het belang van taal. Evenzo gebruik ik het om te begrijpen waarom iemand een bepaalde situatie als een probleem ervaart.
Om ons denken aan anderen over te kunnen brengen, hebben we taal nodig. Als mens hebben we al snel de neiging in en aan te vullen wat een ander zegt. Maar, zo schrijft zij, als je letterlijk luistert naar wat mensen zeggen, hoor je ook wat er niet wordt gezegd, wat er onder het tapijt wordt geveegd, welke agenda of opvattingen mensen hebben. Of, zoals ik het vaak in mijn eigen woorden zeg, je hoort wat er mee op de voorgrond wordt gezet, en daarmee óók op de achtergrond.
Wiss geeft een mooi voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk één woord in een zin kan zijn. Ga maar na: "Heb je dat al met Peter besproken?" heeft een hele andere betekenis dan "Heb je dat nog niet met Peter besproken?" of "Heb je dat met Peter besproken dan?"
Echt luisteren vraagt om niet in of aan te vullen wat de ander zegt, mee te gaan op de inhoud, maar eerder om nìet te begrijpen wat de ander zegt en te luisteren naar de woorden die worden gebruikt. Om daarop vervolgens door te vragen. Dus, als oefening, wanneer je vastloopt: welke woorden vallen je op? Welke tegenstijdigheden? Wat wordt als onveranderlijk ervaren?
Ik wens je een fijne week!
#systeemdenken #toezicht #duurzameverandering #taal #woorden #echtluisteren
Previous
Previous
Next
Next