Wat als je er andere woorden aan geeft? Welke mogelijkheden ontstaan dan?

Ik schrijf al wel vaker dat wanneer je andere taal gebruikt voor eenzelfde situatie, je andere (oplossings)mogelijkheden krijgt. Omdat je vanuit een ander perspectief naar eenzelfde situatie gaat kijken.

Afgelopen week kreeg ik de tip om De Vuilnisman - een programma van Teun van de Keuken - te kijken. Hij duikt in een reeks van 6 afleveringen in de wereld achter ons afval. Aflevering 4 gaat over staalslakken. Dat zijn brokken die vrijkomen bij de productie van staal. Ze kunnen schadelijke kalk bevatten en mogen daarom niet direct in aanraking komen met de grond en het grondwater. Wat - zo laat Teun van de Keuken in deze aflevering zien - wel gebeurt. Met schade aan aan flora en fauna (denk aan brandwonden, zwaar vervuild (grond)water etc.). Voorheen werden staalslakken betiteld als afval - maar ja, dat past niet in een circulaire economie. Dus nu is het een 'bijproduct' - met alle gevolgen van dien.

Misschien is het niet het mooiste voorbeeld, maar wel een treffend voorbeeld hoe een verandering van afval naar bijproduct nieuwe mogelijkheden creëert. Dus, hoe zou je je probleem/situatie ook kunnen 'framen'? En welke oplossingsmogelijkheden ontstaan dan?

Ik wens je weer een fijne week.

Previous
Previous

Next
Next