Een nieuwe week, een nieuwe systeemzin. In vervolg op de laatste 3 axioma's van Watzlawick, vandaag de 4e :
Gedrag heeft geen begin
Anders dan dat we vaak denken over gedrag schrijft Watzlawick dat gedrag geen begin kent. Deze reeks begon met de eerste axioma die zegt dat ๐ฐ๐ ๐จ๐ง๐ฌ ๐ง๐ข๐๐ญ ๐๐๐๐ ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐๐ง ๐ ๐๐๐ซ๐๐ ๐๐ง. Je handelt immers รณรณk wanneer je besluit niet te handelen. En omdat we ons niet niet kunnen gedragen, heeft gedrag ook geen begin.
Een voorbeeld: Neem onder toezicht staande ondernemingen die afwachtten hoe de externe toezichthouder open normen verder invult. Wie begint er dan? Degene die afwacht of degene die de norm verder invult? Beide kunnen met evenveel recht van spreken hun gedrag verklaren als een reactie op de ander. De onder toezicht staande onderneming omdat hij het liever in 1x goed doet en daarom wacht. De externe toezichthouder omdat de ondernemingen niets doen en daarom zelf de normen maar verder invult.
In onze schriftelijke communicatie maken we gebruik van interpuncties. We gebruiken leestekens om structuur te geven aan onze taal. Watzlawick gebruikt het woord 'interpunctie' om in onze menselijke communicatie te duiden waar we punten en komma's zetten in het gesprek over oorzaak & gevolg. 'Ik doe nog even niks ๐ฌ๐ฐ๐ฎ๐ฎ๐ข omdat de toezichthouder het toch wel invult ๐ฑ๐ถ๐ฏ๐ต' versus 'Wij vullen de open normen verder in ๐ฌ๐ฐ๐ฎ๐ฎ๐ข omdat die ondernemingen het zelf toch niet doen ๐ฑ๐ถ๐ฏ๐ต.'
Daarmee geeft Watzlawick taal aan de 'interpunctiestrijd'. Een strijd die gaat over de vraag waar zetten we komma's en punten in ons verhaal - maar feitelijk gaat over wie er is begonnen. Waarbij 'ieder het eigen gedrag uitsluitend als het enige logische verweer op het gedrag van de ander beschouwd [... en daarmee zegt]: 'Ik ben niet begonnen.'' (Spanjersberg, Meer dan de Som der Delen, hfst 22, p. 401). Want degene die begint, die krijgt de schuld.
Waar axioma's 2 & 3 gaan over de vraag wie het voor het zeggen heeft, gaat deze axioma in op de vraag: wie draagt schuld? Het fijne van systeemdenken (vind ik dan) is dat het ontschuldigt. In die zin dat je samen een probleem in stand houdt, en het nooit de schuld van รฉรฉn (org/groep) kan zijn. Je herkent een 'interpunctiestrijd' bijvoorbeeld aan uitspraken die ongeveer deze opbouw kennen:
'๐๐ฎ๐ฅ๐ข๐ต ๐ซ๐ช๐ซ [๐น๐น๐น๐น] ๐ฅ๐ฐ๐ฆ๐ต, ๐ฎ๐ฐ๐ฆ๐ต ๐ช๐ฌ ๐ธ๐ฆ๐ญ [๐น๐น๐น๐น] ๐ฅ๐ฐ๐ฆ๐ฏ ๐ฐ๐ฎ [๐น๐น๐น] ๐ต๐ฆ ๐ฃ๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ช๐ฌ๐ฆ๐ฏ/๐ณ๐ฆ๐ข๐ญ๐ช๐ด๐ฆ๐ณ๐ฆ๐ฏ.'
Mocht je deze herkennen, dan is de vraag of je kunt uitzoomen en zicht kunt krijgen op het patroon waar je (onbedoeld) samen in bent gestapt. En of je kan zien dat jouw handelen evengoed het gedrag van de ander stuurt.
Ik wens je weer een fijne week.
#systeemdenken #toezicht #communicatie #taal #zichtoppatronen #patronen #doorbreken #effectiviteit #watzlawick #axiomas