Mag het ook over jou gaan?
Vaak komen opdrachtgevers bij mij omdat ze een probleem hebben met een ander. De toezichthouder die zegt dat die partij 'niet doet wat hij zou moeten doen', de leidinggevende die vindt dat zijn/haar team te weinig initiatief neemt, of die collega die vindt dat een andere collega niet goed samenwerkt. Het probleem wordt in de eerste gesprekken eigenlijk altijd buiten henzelf gelegd. En als het even kan moet ook vooral alleen die ander veranderen.
Nu kijken systeemdenkers vooral wat er tussen mensen gebeurt, de interactie, de onderliggende patronen die gedrag sturen. En dus niet zozeer sec naar het gedrag van de ander. Dat betekent eigenlijk altijd óók dat je naar je eigen handelen moet gaan kijken. Misschien dat je als toezichthouder onmogelijke eisen stelt, als leidinggevende ook weinig ruimte laat voor initiatief of fouten mogen maken, of frusteer je zelf wel die samenwerking met die collega. Bijna altijd resulteren de opdrachten niet zozeer in het oplossen van het probleem in de buitenwereld, maar eerder over in het helpen van deze mensen om zelf iets anders te gaan doen. Maar dat betekent óók dat je het over hen mag hebben - over hun eigen handelen en de manieren waarop ze naar de wereld en de situatie kijken.
Dus, wanneer je zo'n probleem hebt wat maar blijft terugkeren en waar je last van hebt én je wilt heel graag dat de ander iets anders gaat doen, kan je dan ook naar je eigen aandeel daarin kijken?
Ik wens je weer een fijne week en (enigszins te laat) een goed 2022.
#systeemdenken #toezicht #zichtopeengrotergeheel en #jeiegenaandeel daarin. #effectiviteit #slimmereoplossingen #innovatie
Previous
Previous
Next
Next