Wat is de prijs om te veranderen & wie betaalt die prijs?

Elke verandering levert iets op. Maar bij elke verandering gaat er ook iets verloren. Denk aan hoe we over een onderwerp dachten (neem bijvoorbeeld de discussie rondom zwarte piet, het gevoel van Nederlandse traditie dat daarmee verloren gaat, of het erkennen van racisme en discriminatie). Of neem de rollen, verantwoordelijkheden en/of belangen die we hebben en moeten opgeven (neem het streven om de hoeveelheid suiker in producten te verminderen en de tegendruk vanuit producenten).

Niet iedereen is er daarom bij gebaat een verandering te laten slagen. Soms is de winst voor bepaalde spelers groter om een verandering niet te laten slagen dan die verandering wel te laten slagen. Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw spreken in hun boek "Systemisch Transitiemanagement" ook wel over de veranderboekhouding. Wat levert het wie op als de verandering (niet) slaagt? En wat kost het, als de verandering (niet) slaagt?

Door zo'n 'veranderboekhouding' te maken ontstaat inzicht in de de winst en de prijs van de verandering en welke betekenis spelers daar aan geven. Zodat je inzicht krijgt in welk krachtenveld je begeeft, hoe haalbaar zo'n verandering eigenlijk is, en wat je misschien éérst moet doen voordat je aan de gewenste verandering kan beginnen.

Ik wens je weer een fijne week en alvast hele fijne feestdagen.

#systeemdenken #zichtophetsysteem #zichtopeengrotergeheel #vergroten van #effectiviteit van #toezicht

Previous
Previous

Next
Next