Wat blijft er buiten beeld?

We vertellen allemaal verhalen aan elkaar. Over wat er op werk gebeurde, over dat gesprek met die ene onderneming, of dat wat er bij de koffieautomaat werd verteld. Soms dikke we het verhaal wat aan. Soms laten we (bewust) wat weg. We zetten zo (onbewust) aspecten van het verhaal op de voorgrond en daarmee ook op de achtergrond. Daarmee blijven er (al dan niet onbewust) ook onderdelen van het verhaal buiten beeld. De aspecten, partijen of relaties die we niet belangrijk achten.

Neem de uitspraak: "Die irritante partij doet niet wat we willen dat hij doet." Een uitspraak die ik meerdere toezichthouders in de afgelopen jaren heb horen maken. In deze ene zin zit al veel verborgen. Onder meer 1) dat het vooral gaat over 'die irritante partij' en wat die irritante partij doet, en 2) de (onbewuste) overtuiging dat de toezichthouder beter weet wat het juiste is om te doen dan die irritante partij. Wat zo buiten beeld blijft is 1) wat "wij" doet wat het gedrag van die irritante partij uitlokt (gedrag komt nooit in isolement tot stand) en 2) welke andere overtuigingen, opvattingen, beelden er zijn over die situatie die net zo waar kunnen zijn.

Mijn ervaring is dat, wanneer je een situatie hebt die maar blijft terugkeren, de ruimte om een duurzame verandering te veroorzaken vaak ligt in dat wat we op de achtergrond plaatsen of dat wat buiten beeld blijft. Dus, gaan kijken naar wat "wij" doet, of welke andere verhalen er ook verteld kunnen worden. In plaats van nog harder vast te gaan houden aan dat ene verhaal.

De vraag aan jou is, wanneer je vastloopt, of herkent dat een situatie zich blijft herhalen: welke verhalen vertellen we elkaar en wat blijft er zo buiten beeld? Ik wens je weer een fijne week.

#systeemdenken #toezicht #systeemvragen #systeemvraagvandeweek #rakevragen #effectiviteit omgaan met #hardnekkigesituaties

Previous
Previous

Next
Next