Hij kwam een tijdje geleden voorbij hier op Linkedin - een van de systeemwijsheden van Peter Senge:
๐๐ฅ๐ฌ ๐ฃ๐ ๐๐๐ง ๐จ๐ฅ๐ข๐๐๐ง๐ญ ๐ข๐ง ๐ญ๐ฐ๐๐รซ๐ง ๐ฌ๐ง๐ข๐ฃ๐๐ญ, ๐ค๐ซ๐ข๐ฃ๐ ๐ฃ๐ ๐ง๐ข๐๐ญ ๐ญ๐ฐ๐๐ ๐ค๐ฅ๐๐ข๐ง๐ ๐จ๐ฅ๐ข๐๐๐ง๐ญ๐ฃ๐๐ฌ.
๐๐๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐๐๐ซ๐๐๐ซ ๐๐๐ง ๐๐ฅ๐จ๐๐๐๐ซ๐ข๐ ๐ ๐๐ก๐๐๐ฅ.
Hoe logisch we deze metafoor van een olifant ook vinden, als het om complexe problemen gaat hebben we als mens, en dus ook als toezichthouder, de neiging om het probleem in stukken te willen opdelen. Dan wordt het (deel)probleem hanteerbaar, overzichtelijk, het past weer binnen de professionele kaders van je organisatie en zo krijg je ook weer handelingsperspectief. Dat klinkt allemaal heel fijn, zeker in een wereld waar het gaat om het laten zien van behaalde resultaten. Maar het brengt je waarschijnlijk eerder verder weg van een รฉchte oplossing dan dichterbij. Waarom? Omdat je simpel weg niet ziet hoe die interventies die fantastisch goed werken voor je deelprobleem doorwerken in al die andere deelproblemen en voor allerlei ongewenste neveneffecten zorgen.
Ik hoor je al vragen: Viv, wat dan wel? Aan het begin van dit jaar startte ik met een training waarin ik verschillende medewerkers van de NZa train in het maken van verschilende systeemanalyses. Eรฉn van die methodes is het maken van een causaal diagram. Daarin ga je op zoek naar hoe een veelheid aan factoren van invloed zijn op elkaar en wat de patronen (feedbackloops) zijn die onderliggend zijn aan het probleem. Het levert vaak complexe plaatjes op met veel factoren en in- en uitgaande pijlen.
Zo ook vandaag. Twee deelnemers aan de training maakten samen met twee van hun collega's een causaal diagram (een begin). Al gauw kwamen er een hoop oorzaken op het whiteboard. En terwijl ze de verschillende oorzaken onderzochtten kwamen ze tot het inzicht dat er nog veel meer speelde. Factoren waar ze eerst niet aan hadden gedacht of die onbewust in hun hoofd zaten. En waar verschillende onderwerpen van invloed zijn op elkaar.
Het nut daarvan? Hopelijk - als we iets verder zijn - gaan ze meer oplossingsrichtingen zien dan die ene waar ze nu aan denken (meer regie). En kunnen ze zo ook ook een hoop onbedoelde neveneffecten voorkomen. Of, zoals Eric Berlow het mooi verwoorden in een tedx presentatie over complexiteit en causale diagrammen:
"๐ ๐ฅ๐ฐ๐ฏ'๐ต ๐ธ๐ข๐ฏ๐ต ๐บ๐ฐ๐ถ ๐ต๐ฐ ๐ฃ๐ฆ ๐ข๐ง๐ณ๐ข๐ช๐ฅ, ๐ ๐ธ๐ข๐ฏ๐ต ๐บ๐ฐ๐ถ ๐ต๐ฐ ๐ฃ๐ฆ ๐ฆ๐น๐ค๐ช๐ต๐ฆ๐ฅ, ๐ ๐ธ๐ข๐ฏ๐ต ๐บ๐ฐ๐ถ ๐ต๐ฐ ๐ฃ๐ฆ ๐ณ๐ฆ๐ญ๐ช๐ฆ๐ท๐ฆ๐ฅ. ๐๐ฆ๐ค๐ข๐ถ๐ด๐ฆ ๐ด๐ช๐ฎ๐ฑ๐ญ๐ฆ ๐ข๐ฏ๐ด๐ธ๐ฆ๐ณ๐ด ๐ฎ๐ข๐บ ๐ฆ๐ฎ๐ฆ๐ณ๐จ๐ฆ. ๐๐ฆ'๐ณ๐ฆ ๐ฅ๐ช๐ด๐ค๐ฐ๐ท๐ฆ๐ณ๐ช๐ฏ๐จ ๐ช๐ฏ ๐ฏ๐ข๐ต๐ถ๐ณ๐ฆ ๐ต๐ฉ๐ข๐ต ๐ด๐ช๐ฎ๐ฑ๐ญ๐ช๐ค๐ช๐ต๐บ ๐ฐ๐ง๐ต๐ฆ๐ฏ ๐ญ๐ช๐ฆ๐ด ๐ฐ๐ฏ ๐ต๐ฉ๐ฆ ๐ฐ๐ต๐ฉ๐ฆ๐ณ ๐ด๐ช๐ฅ๐ฆ ๐ฐ๐ง ๐ค๐ฐ๐ฎ๐ฑ๐ญ๐ฆ๐น๐ช๐ต๐บ. ๐๐ฐ ๐ง๐ฐ๐ณ ๐ข๐ฏ๐บ ๐ฑ๐ณ๐ฐ๐ฃ๐ญ๐ฆ๐ฎ, ๐ต๐ฉ๐ฆ ๐ฎ๐ฐ๐ณ๐ฆ ๐บ๐ฐ๐ถ ๐ค๐ข๐ฏ ๐ป๐ฐ๐ฐ๐ฎ ๐ฐ๐ถ๐ต ๐ข๐ฏ๐ฅ ๐ฆ๐ฎ๐ฃ๐ณ๐ข๐ค๐ฆ ๐ค๐ฐ๐ฎ๐ฑ๐ญ๐ฆ๐น๐ช๐ต๐บ, ๐ต๐ฉ๐ฆ ๐ฃ๐ฆ๐ต๐ต๐ฆ๐ณ ๐ค๐ฉ๐ข๐ฏ๐ค๐ฆ ๐บ๐ฐ๐ถ ๐ฉ๐ข๐ท๐ฆ ๐ฐ๐ฏ ๐ป๐ฐ๐ฐ๐ฎ๐ช๐ฏ๐จ ๐ช๐ฏ ๐ฐ๐ฏ ๐ต๐ฉ๐ฆ ๐ด๐ช๐ฎ๐ฑ๐ญ๐ฆ ๐ฅ๐ฆ๐ต๐ข๐ช๐ญ๐ด ๐ต๐ฉ๐ข๐ต ๐ฎ๐ข๐ต๐ต๐ฆ๐ณ ๐ฎ๐ฐ๐ด๐ต. "
Previous
Previous
Next
Next