Waar gaat dit vraagstuk werkelijk over?

Dit is misschien wel een van de belangrijkste vragen die ik aan het begin van een opdracht stel. Waar gaat het hier nou echt om? Vooral ook omdat - als je weet waar het écht om gaat - je gericht interventies kunt toepassen. Interventies die leiden tot duurzame gedragsveranderingen in plaats van symptoombestrijding.

Eigenlijk zijn er maar twee vragen die ik steeds weer opnieuw stel:

1. De waaromvraag. Wat is hier het probleem en wáárom is dat een probleem? Voor wie is dit een probleem en wáárom? Vaak moet je vaker achter elkaar de waaromvraag stellen om tot de essentie, de kern van het probleem te komen. Voorbij de symptomen.

2. Wat bedoel je daar precies mee? We interpreteren vaak wat er gebeurt en nemen dat voor waar aan. We spreken in abstracties over samenwerken, niet-nalevingsgedrag, regie voeren, zonder dat we echt begrijpen wat de ander er mee bedoelt. Zodat we prima langs elkaar kunnen praten. Door door te vragen wat iemand nou precies bedoelt met regie voeren, wordt het concreter wat hij/zij/hen er mee bedoelt (bijv: mijn agenda wordt gestuurd door anderen, ik heb er zelf nauwelijks iets over te zeggen), maar ook waar het nu knelt (geen invloed op eigen indeling van tijd, het gevoel constant achter de feiten aan te lopen).

Dus, heb je een situatie die maar niet verandert, onderzoek dan eens of je op het juiste niveau zit? Ben je met symptoomoplossingen bezig, of ben je bezig de kern van je vraagstuk aan te pakken?

#systeemvragen #rakevragen #systeemdenken #zichtophetgroteregeheel #dynamiek #belangen #complexiteit #toezicht

Previous
Previous

Next
Next