Wat is waar & wat neem je voor waar aan?
Amy E. Herman beschrijft in 'De kunst van het observeren' hoe we vaak én niet goed kijken/luisteren én dat vervolgens niet goed verwoorden. Waardoor een hoop waardevolle informatie verloren gaat.
Vorige week schreef ik al dat er 2 vragen zijn die ik vaak stel: 1) de waaromvraag, en 2) wat bedoel je daar mee? Die vragen stel ik omdat we vaak in interpretaties praten. Interpretaties zijn handig omdat we zo sneller informatie met elkaar kunnen delen. Maar het wordt 'onhandig' als we daarmee de wereld vast zetten en nog maar op één manier kunnen zien. Oftewel, wanneer we vastzitten in onze interpretaties. Het wordt trouwens ook 'onhandig' als de interpretatie niet klopt. Dan ontstaan er discussies over hoe iets geïnterpreteerd wordt.
Zo nam een toezichthouder waar dat een bepaald dossier vaak werd doorgeschoven naar nieuwe medewerkers. En zei dat ze de indruk had dat een dossier niet belangrijk werd gevonden door die afdeling. Waarop een discussie ontstond met medewerkers van die afdeling die aangaven dat ze het wél belangrijk vonden. Een discussie die eventjes duurde voordat men weer op één lijn zat.
Wanneer je een situatie of onderneming hebt waar maar niks lijkt te werken, ga ik veelal op zoek naar waar mensen 'vastzitten' in hun interpretaties ('ze werken niet mee') en nodig ik ze uit terug te gaan naar de waarnemingen ('informatie wordt 5 dagen na de aangegeven deadline aangeleverd') - om zo bewust te worden van de interpretaties aan geven. In de wetenschap dat anderen wellicht er een heel andere, en net zo waardevolle, interpretatie op na kunnen houden. Bijvoorbeeld dat die gestelde deadline helemaal niet haalbaar is.
#systeemvragen #systeemdenken #zichtophetgroteregeheel #dynamiek #belangen #complexiteit #toezicht #aannames #interpretaties #observaties
Previous
Previous
Next
Next