mores van de toezichthouder

Afgelopen weekend keek ik naar College Tour keek waar Twan Huys Ali Niknam (oprichter/eigenaar Bunq bank) interviewt. Met enige verbazing luisterde ik naar wat Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten en oud DNB-er, zei. In de woorden van Twan Huys waarschuwt Arnoud Boot Ali Niknam om vooral niet met de toezichthouder (lees De Nederlandsche Bank) de strijd aan te gaan. Hij zegt:

"𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘣𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯𝘨𝘦𝘸𝘰𝘰𝘯 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘢𝘭𝘴 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘨𝘦𝘴𝘵𝘦𝘭𝘥𝘦 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳 𝘣𝘳𝘦𝘯𝘨𝘵. 𝘋𝘰𝘦 𝘥𝘢𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘵. 𝘋𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘰𝘮𝘥𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘳𝘰𝘶𝘸𝘦𝘯𝘴𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘮𝘰𝘦𝘵 𝘣𝘦𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯 𝘵𝘶𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘵𝘶𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘣𝘢𝘯𝘬. 𝘌𝘦𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘵𝘴𝘻𝘢𝘢𝘬 𝘢𝘢𝘯𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘻𝘰𝘳𝘨𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘮𝘰𝘵𝘪𝘦, 𝘨𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘴𝘷𝘦𝘳𝘭𝘪𝘦𝘴 𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳. 𝘌𝘯 𝘫𝘢, 𝘥𝘢𝘵 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘬𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘬𝘢𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘥𝘳𝘢𝘨𝘦𝘯. 𝘌𝘯 𝘸𝘢𝘯𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘯𝘪𝘧𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳𝘦𝘯? 𝘖𝘱 𝘩𝘦𝘵 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘣𝘪𝘫 𝘉𝘶𝘯𝘲 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘨𝘢𝘢𝘵. 𝘌𝘯 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘶𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘬𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘬𝘦𝘦𝘳 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘦𝘳𝘥. 𝘋𝘢𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘳, 𝘱𝘰𝘵𝘦𝘯𝘵𝘪𝘦𝘦𝘭, 𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘥𝘪𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘳𝘰𝘶𝘸𝘦𝘯𝘴𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘩𝘦𝘣𝘵 𝘰𝘱 𝘥𝘢𝘵 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵, [...] 𝘰𝘱 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘴𝘵𝘳𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯 𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘶𝘯𝘲 𝘰𝘯𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬."

Als je Arnoud Boot zijn uitspraak zo leest mag je de toezichthouder niet tegen de haren in strijken, want vergelding ligt op de loer. Ook wanneer de toezichthouder er mogelijk naast zit (wat in dit geval volgens de rechter ook zo was). Nu zijn er gelukkig genoeg toezichthouders die graag zien dat boetes worden aangevochten bij de rechter, al was het maar om duidelijkheid over interpretaties van regels te krijgen. Ik hoop dan ook dat toezichthouders bij DNB er anders over denken dan Arnoud Boot hier verwoordt.

Het lijkt me niet meer dan normaal dat je als toezichthouder er soms een andere interpretatie van regels op na houdt dan in dit geval de bank. En het lijkt me ook niet meer dan gezond dat er de mogelijkheid is om dat met elkaar te verkennen; in de wereld van toezicht is dat (ook) via de rechter. Misschien dat we het dus ook niet over 𝘨𝘦𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘴𝘷𝘦𝘳𝘭𝘪𝘦𝘴 moeten hebben wanneer je als toezichthouder door de rechter in het ongelijk wordt gesteld. Maar simpel weg dat je met elkaar wijzer bent geworden.

Next
Next

Somt lijkt het wel alsof we een andere taal spreken